Džemala Bijedića 160
Otvoreno 09:00 - 21:00

Kako sam spasila praznike

Imam jednu prijateljicu koja je odlučila ignorisati praznike. Neće kititi jelku, kaže. Za Novu će otići na spavanje prije ponoći. Kolače neće praviti. Poklone ne misli kupovati niti im se radovati. Bila je ovo loša godina i nema se šta slaviti... Tako mi, eto, reče.

Pitam je zašto? Ali kad je počela s odgovorom, shvatih da bolje da nisam. Šta je tu je, sad trpi i slušaj. Kaže na put se ne može, muža ni momka nema da bi imala romantični doček, a u izlazak se ne može jer kafane i klubovi ne rade. Eto, ko je tu lud reče mi, ona ili ja. Ona što realno gleda situaciju ili ja što je pokušavam ubijediti da nije sve tako crno? Doduše, snijega još nema pa joj ne mogu to prodati kao priču o zimskoj idili i nečemu svijetlom čemu se može radovati i ona. Hajde, saslušam, nabrojim pokojeg prijatelja iz društva s kojim bi možda mogla ovih dana popiti piće ili otići na večeru?! Kino npr. Eto, to je pozitivno. Kino radi. Ubrzo sam se ugrizla za jezik jer nije ona očajna da će s nekim nazor. Na šta mi liči? Brzo sam odustala od ove tehnike ubjeđivanja pa promijenih taktiku. Rekoh joj da ja smatram da ispraćaj ove neslavne 2020. godine trebamo učiniti što ljepšim... jer nije ona nas pobijedila. Izdržali smo sve. A 2021. trebamo dočekati s optimizmom, najvećim osmijehom koji nam usne mogu podnijeti, ugrijanim srcem i bajkovitom atmosferom.

E, baš ta atmosfera znači puno. Ove godine nećemo slaviti u širokom krugu ljudi, ali možemo lijepim sitnicama potaknuti sreću i osjećati se radosno i uzbuđeno.

Bila sam sigurna da uz malo mog truda i njene dobre volje, i moja prijateljica još stigne uvesti sebe u praznično raspoloženje. Pa makar slavila i sama, ima šta. Naredna može biti samo bolja. Zato sam joj poslala ovaj link https://bit.ly/3oQm0NC uz poruku: Sutra te vodim u shopping!

Prvo je negodovala, naravno. Bila sam sigurna da nije ni otvorila link. Ali kada sam je uspjela nagovoriti da pogleda, znala sam da sam je pridobila. Koliko god neko odlučan bio da ignoriše praznike, dovoljan je jedan pogled na sve te čarobne ukrase i da se želja u čovjeku pokrene.

Rekla mi je: Možda. A to "možda" znači da idemo skupa u shopping i kupit ćemo najljepšu jelku, najslađe poklone i najblještavije ukrase. Neka praznici počnu!

Snalažljiva mama