Džemala Bijedića 160
Otvoreno 09:00 - 21:00

Savjeti za bebin siguran i zdrav san

Jedna od velikih briga novopečenih roditelja je kako omogućiti bebi miran san i biti sigurni da je zaštićena dok je ne možemo nadgledati.

Kada je moja prva beba stigla kući iz porodilišta, prvih nekoliko noći smo spavali pod upaljenim svjetlom. Nisam željela da čvrsto zaspim i izgubim kontrolu. Morala sam čuti svaki njezin uzdah i vidjeti je svaki put kad otvorim oči.

Bilo je to iscrpljujuće i za mog supruga i za bebu i za mene. Niko se ne može odmoriti pod jakim svjetlom.

Kada sam shvatila da tako više ne može, iščitala sam sve što sam pronašla o savjetima za sigurnost bebe tokom noći. To me umirilo pa smo svi mogli malo odahnuti. Naravno, između bebinih buđenja, koja su bila česta i glasna, ali to je već druga priča. :)

Ovo su pravila kojih sam se pridržavala:

  1. Bebu uvijek poleći na leđa. Kada se počne sama okretati, onda je pustiti da spava u položaju u kojem želi.
  2. Ne stavljati mekanu zaštitu za ogradicu krevetića! Plahtu uvijek čvrsto zategnuti.
  3. Ne stavljati u krevetić plišance niti bilo kakve nepotrebne predmete.
  4. Kupiti krevetić kojem se može skinuti jedna stranica i spojiti ga sa svojim krevetom. Važno je da budemo blizu bebi jer ako se nešto loše počne događati, moramo brzo reagirati.
  5. Bebu ne oblačiti previše toplo. Jedan lagani sloj odjeće više nego što obučemo sebi, našoj bebi je sasvim dovoljno. I najzdravije!
  6. Ako beba želi dudu po noći, to je odlično jer, iako je duda često na lošem glasu, ona može spriječiti gušenje. No sasvim je u redu i ako beba odbija dudu.

 

Sve su to upute za dječiju sigurnost po noći, ali  i za dnevne spavance, kojih sam se ja pridržavala. Ono što bih još dodala je i važnost posteljine koja treba biti od čistog pamuka, prozračna i ugodna za kožu. Obzirom da se otvorio English Home, svu posteljinu za treću bebu sam odabrala upravo tamo. Osim što sam sigurna da joj neće uzrokovati alergiju i osip, uživam gledati svoju bebu kako spava u tim prekrasnim dezenima. Za naše najdragocjenije, uvijek ćemo izabrati samo najbolje. I čuvati ih najviše. A oni neka rastu sretno i sigurno.

 

Do narednog puta i nove teme,

 

Snalažljiva mama