Džemala Bijedića 160
Zatvoreno 09:00 - 21:00

Proljetni detox i priprema za ljeto

S krajem proljeća i dolaskom ljeta poželim da mi neko bukvalno rukom odnese sav nakupljeni umor. Svakodnevno mi nedostaje energije i poleta. Zato, naročito u ovom, prelaznom periodu iskoristim sve blagodati prirode koje dođu u moj omiljeni Bingo market u Bingo City Center Sarajevo.

 Vrijeme je da svu tešku hranu, koju sam konzumirala i pripremala preko zime, zamijenim laganijom i zdravijom. Krenut ću sa super ukusnim wokovima. U Bingu uvijek pronađem mnoštvo različitog povrća, a dosta toga je i organsko pa mojoj sreći nema kraja. Osim što je ovo zdrava opcija za ručak i večeru, raduje me što mi štedi vrijeme i vrlo brzo imam sve spremno.

 

Alternativa woku je nekoliko omiljenih salata. Zelenu npr. stavljam u sve. Da, baš u sve. Onda ovisno o ponudi, dodam kupus, cherry paradajz (ili volovsko srce, ako sam sretnica i pronađem ga, jer se uvijek odmah razgrabi), krastavac, paprike u bojama, crvena, zelena, žuta, osim što daju specifičan okus, razigraju moju salatu na tanjiru i učine je privlačnom. Rapsodiji povrća dodam kockice puretine, piletine ili komadiće tune i voila, moj zdravi ručak za danas je spreman. Svježa rukola je uvijek super opcija, ali uz nju samo dodam cherry i feta sir ili mocarelu. Ovo često pripremam za ponijeti na posao jer ne iziskuje sjeckanje i puno vremena.

 

Sad kad sam riješila dnevni menu, vrijeme je za snack. Užina je vrlo važan dio moje svakodnevnice. Iako sam zaljubljenik u prirodu i prirodno, teško odolijevam slatkišima (kao i svi, zar ne?), zato kao zamjenu pripremim voće. Osim klasike, jabuke, banane i kruške, u ovo doba godine najviše uživam u savršenim okusima bobičastog voća. Jagode su zauvijek moj favorit broj jedan. Još jedan razlog za sreću je i početak sezone trešnji. Njami, nedostajale su mi. Poslužit će kao užina, ali i kao glavni sastojak za tortu koju ću pripremati za vikend.

 

Šetnja do posla, na pauzi ili poslije posla u mojoj rutini podrazumijeva i svježe cijeđene sokove ili detox vodu. Detox vodu pripremim kući uz dodatak đumbira i limuna, a po cijeđeni sok svratim u Bingo market u BCC Sa.

 

Promjene se prave malim, ali sigurnim koracima. Ja sam već počela, a ti?